לוחמי חטיבה 646 וכוחות יהל״ם השמידו מנהרה בעומק 9 מטרים של חמאס, שנחפרה מתחת לציר סלאח א-דין החוצה את רצועת עזה מצפון לדרום. אם ניקח בחשבון שהיום צוטטו גורמי צבא הטוענים כי עזה זרועה כ-500 ק״מ מנהרות שזה הרבה הרבה מעבר למה שסברו לפני המלחמה אזי ברור שעדיין רחוקה הדרך לפתרון הבעיה.
המנהרה הושמדה במרכז הרצועה, לא הרחק מהאזור שממנו יצאה אתמול אוגדה 36 – והבוקר שוגר משם מטח כבד לנתיבות.
אורך המנהרה מאות מטרים ועומקה כ-9 מטרים. היא חצתה גם את נחל הבשור (נחל עזה), ושימשה להעברת אנשים וציוד בין צפון לדרום הרצועה.
כוחות אוגדה 99 שפועלים במרחב מחנה נוסייראת השמידו אותה. דרך סלאח א-דין היא הכביש הראשי ברצועה, ונמתחת לאורכה – ממעבר רפיח בדרום ועד למעבר ארז בצפון, שם המשכה הוא כביש 4. לאחר פרוץ המלחמה וקריאת צה"ל לעזתים להתפנות דרומה, הפך הכביש למסדרון הומניטרי. בהודעת צה"ל נאמרה כי בעקבות פעילות הכוחות באזור, נפתח ציר תנועה חלופי.
הניו יורק טיימס פרסם פרטים על מערך המנהרות התת-קרקעיות של חמאס בעזה. לפיו, בצה"ל אומנם העריכו בשנים האחרונות כי איום המנהרות הוא אולי המרכזי ביותר בלחימה בעזה, אך הופתעו מהמציאות החמורה לאין שיעור.
מנתונים שהובאו בכתבה עלה כי בצה"ל סברו שסך הכול תשתית המנהרות בעזה מתפרסת על כ-400 ק"מ. מאז תחילת המלחמה ההערכה התעדכנה והיא עתה עומדת על בין 560 ק"מ ל-720 ק"מ – עם יותר מ-5,700 פירים לכניסות וליציאות.
לפי בכיר בצה"ל שצוטט בכתבה, רק בח'אן יונס יש כ-160 ק"מ של מנהרות. עומקן ורוחבן של המנהרות עלה גם הוא על ההערכות. מנהרה אחת שאותרה הייתה רחבה מספיק כדי לאפשר נסיעה במכונית, בכניסה לאחרת נמצאו מדרגות בעומק שבע קומות.
"המנהרות הן סיוט תת-קרקעי עבור הצבא הישראלי, והן עורק הנשימה של חמאס", נכתב בדיווח של כלי התקשורת האמריקני. "כל מטרה אסטרטגית של ישראל ברצועה תדרוש עתה להתמודד עם איום המנהרות התת-קרקעיות".
עניין מרכזי