יעבור עוד זמן לא קצר עד שהמשטרה הצבאית תוכל אם בכלל להפעיל את מערך לוכדי העריקים שלה כלפי החרדים. אמנם מהיום המדינה חייבת לגייסם כמו כל אזרח יהודי אחר אבל בפועל זה לא יקרה קודם כל כי הליך הוצאת הצווים, המיון, הבדיקות וההכנות לגיוס אינם יכולים להתבצע בן רגע בנוסף, הרי גם כך הצבא אינו אוכף הליכי גיוס, מעצר ומשפט כלפי רבבות חרדים שכבר עתה נחשבים עריקים וזאת מטעמי לחצים פוליטיים. בקיצור: בפועל מה שהיה הוא שיהיה בהבדל אחד: נתניהו יתקשה לחלק מיליארדים לישיבות כדי שהח״כים החרדים ימשיכו לתמוך בו אישית. החרדים עצמם עדיין רחוקים מפרישה מהקואליציה כך שבפועל זוהי מהומה גדולה על כלום ושום דבר רק הפראיירים ישרתו והחרדים ישתמטו.
וכך זה מתנהל בשטח: היועצת המשפטית לממשלה בהרב-מיארה, קבעה חד משמעית כי ״אין יותר מקור חוקי המאפשר הימנעות גורפת מהליכים לגיוס תלמידי ישיבות. לפיכך, כלל הגורמים המוסמכים יהיו מחויבים לפעול להליכי גיוסם של תלמידי הישיבות. על רשויות הגיוס לקבל החלטות פרטניות בנושא".
מעתה המדינה לא תעביר כספים לישיבות עבור המוני תלמידים בגילי 18 ועד 26, שלא קיבלו פטור או דחיית שירות, ולא התייצבו לגיוס או תלמידים ששירותם נדחה עקב חוק הגיוס לאלו המקבלים דחיית שירות מדי שנה ולומדים בישיבות.
בכך פג תוקפה של הוראת השעה הממשלתית שאפשרה לדחות את גיוס תלמידי הישיבות – חרף פקיעת תוקפו של חוק הפטור מגיוס הקודם ביולי אשתקד. המימון, כך לפי הצו, יימשך עבור תלמידים שלא נמצאים "בגדר הצו", עד לתום שנת הלימודים הנוכחית.
בסך הכול יש בישראל השנה כ-1,750 ישיבות וכוללים, שבהם לומדים כ-170 אלף חרדים.
בינתיים, המצב לא ישתנה בפועל שכן כדי לגייס צעירים חרדים יצטרכו להוציא להם צווי גיוס, לקיים הליך מיון לא פשוט ורק אז ניתן יהיה לבצע גיוס בפועל.
המדינה ביקשה להגיש תצהיר תשובה משלים שבו תפרט את אופן היערכות רשויות הגיוס לגיוסם של תלמידי ישיבות ובוגרי מוסדות החינוך החרדי. במסגרת צו הביניים, השופטים אישרו הגשת תצהיר משלים עד ל-30 באפריל.
בג"ץ לא הכריע סופית בעתירות נגד אי-גיוס תלמידי הישיבות. הוא יערוך דיון בהרכב של תשעה שופטים במהלך חודש מאי, ויכריע. בסופו של הדיון בג"ץ יוכל להוציא צו שיחייב גיוס חרדים באופן גורף – או לחלופין לדחות את העתירות.
״עניין מרכזי״