מבזקים

חוק הפסקת הריון: קבלת אישור להפלה בצורה נכונה

על פי משרד הבריאות, כל הפלה נחשבת לחוקית רק עבור אישה העומדת בקריטריונים מסוימים ומקבלת את אישורה של הוועדה להפסקת הריון. בנוסף, חשוב לשים לב למועד הגשת הבקשה שלאחר שבוע 24 להריון נחשבת כבקשה להפלה בשלב החיות

הדרך לביצוע הפלה כחוק עוברת בוועדה להפסקת הריון, כמפורט באתר משרד הבריאות. זאת, בין אם ההפלה מתבצעת באחד מהמרכזים הרפואיים הציבוריים או קופות החולים, וגם כשמדובר בהפלה פרטית, ועל פי תקנות העונשין (הפסקת הריון), התשל"ח 1978. מוזמנת להכיר את החוק, הרפורמה שהועברה לאחרונה ואת הקריטריונים לקבת אישור בוועדה, כדי שאם את שוקלת לעבור את ההליך תעשי זאת נכון ועל פי חוק.

מה זו הפלה?

מדובר בהפסקת הריון יזומה (זאת לעומת הפלה טבעית) שיכולה להתבצע באחת מתוך שתי דרכים: הפלה בכדורים או הפלה כירורגית. הראשונה מתבצעת בדרך כלל בשני שלבים בהם תתבקשי ליטול תרופות. השיטה השנייה כוללת הליך פולשני בו נוציא את תוכן ההריון. ההחלטה לגבי סוג ההפלה מתקבלת במסגרת שיחה שנערוך, שתתחיל בווידוא שאת אכן מעוניינת לעבור הפסקת הריון (דבר אותו תוכלי לעשות בכל רגע עד לביצוע ההליך עצמו), ותמשיך עם סקירת ההיסטוריה הרפואית שלך ובחינת מצבך הבריאותי – הפיזי והרגשי.

 

מה אומר החוק?

החוק, תקנות העונשין (הפסקת הריון), התשל"ח 1978, מגדיר את כל האלמנטים שחייבים להיות [אל1] כלולים בכל תהליך של הפסקת הריון, החל מהגדרת התנאים להיותו של המוסד הרפואי מוכר ומורשה לביצוע ההליך כמו גם ההגדרה המדויקת של כל בעל.ת תפקיד, ועד לעצם האישור להפסקת הריון (תנאי לביצוע ההפלה כחוק), הרכבה של הוועדה ואופן הערעור, במידה ויש צורך בכך. בצורה כזו, ניתן לעקוב אחר ההוראות בצורה מדויקת, כולל בחירת מבצע ההליך ובחירת המוסד הרפואי.

 

מה משמעות הרפורמה?

בחודש יוני 2022 אושרה רפורמת ההפלות שהוביל שר הבריאות דאז ניצן הורביץ, שמטרתה הייתה להקל על ההליך הבירוקרטי והתקנות שנקבעו עשרות שנים קודם לכן. בפועל, עודכנו נהלי העבודה של הוועדות להפסקת הריון השייכות למשרד הבריאות, כך שניתן לצבע הפלה בכדורים בקופת החולים, הוסרו שאלות מסוימות שעלולות לפגוע באישה ובפרטיותה מהשאלון שמציגה הוועדה ובוטלה גם חובת הנוכחות הפיזית במסגרת זו.

מהם הקריטריונים שככל הנראה יבטיחו את אישור הוועדה להפסקת הריון?

למרות הרפורמה הקריטריונים נשארו בעינם וכוללים, על פי הוראות משרד הבריאות:

–          נשים עד גיל 18 והחל מגיל 40 ומעלה.

–          הריון המסכן את בריאותה הפיזית או הנפשית של האישה או של העובר.

–          חשש שהעובר סובל ממום גופני או נפשי.

–          אישה שיאנה נשואה או שההריון קרה מחוץ לנישואין.

–          הריון שנגרם במסגרת קיום יחסים אסורים על פי החוק הפלילי, כשדוגמת אונס או גילוי עריות.

 

הפסקת היריון מאוחרת

במידה ומדובר בשבוע 24 להריון ויותר, דנה הוועדה להפסקת הריון רק במוסד רפואי בו אושרה הוועדה ל׳הפסקת היריון בשלב החיות׳, שמינוי חבריה נעשה על ידי מנכ״ל משרד הבריאות. מדובר בוועדות שקיבלו הרשאה מיוחדת לבחינת הבקשות להפסקת הריון בשלב זה ואישורן וכך גם הרכבן כולל רופאים.ות; עובד.ת סוציאלי.ת ומומחים רלוונטיים נוספים. ברוב המקרים גם תבוצע ההפלה במוסד הרפואי בו התקיימה הוועדה.

את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן