לא ברור אם חזרת חמאס לשיחות תיווך על עסקת חטופים נוספת נובעת מכך שמוחמד סינוואר אכן חוסל או שהלחץ הצבאי הכבד של הימים האחרונים דחק את חמאס לפינה באופן נואש. מכל מקום עדיין רחוקה הדרך לעסקת חטופים כוללת ולסיום המלחמה אלא אם ההנהגה החמאסית התחלפה וכמו אצל חיזבאללה בלי נסראללה תמונת ההתעקשות להמשיך במלחמה בכל מחיר התפוגגה. ימים יגידו.
השיחות בין ישראל לחמאס בדוחא, בירת קטאר, התחדשו היום במטרה לקדם עסקה לשחרור חטופים ולהשגת הפסקת אש ברצועת עזה. המשא ומתן מתקיים בתיווך קטארי, עם מעורבות אמריקנית משמעותית, ומתקיים על רקע לחצים בינלאומיים גוברים לסיום הלחימה.
מתווה העסקה המתגבש
על פי הדיווחים, המתווה הנדון כולל שחרור מיידי של עשרה חטופים חיים, ולאחר מכן הפסקת אש שתימשך בין 45 ל-50 ימים. ביום העשירי לעסקה, חמאס צפוי למסור רשימה עם מצב החטופים שברשותו, חיים וחללים. בנוסף, נדון שחרורם של בין 200 ל-250 אסירים פלסטינים, נושא שעדיין נמצא במחלוקת.
דרישות חמאס והערבויות הבינלאומיות
חמאס דורש ערבויות בינלאומיות, בעיקר אמריקניות, לכך שישראל לא תשוב למלחמה לאחר הפסקת האש. בכיר חמאס, טאהר א-נונו, ציין כי המומנטום הנוכחי במגעים נובע מהלחצים האמריקניים ומהעובדה שהשיחות מתקיימות ללא תנאים מוקדמים.
עמדת ישראל והלחץ הבינלאומי
ישראל הביעה נכונות לדון בהצעות, אך שומרת על עמימות בנוגע להתחייבות להפסקת אש קבועה. שר הביטחון, ישראל כ”ץ, הדגיש כי עם פתיחת מבצע “מרכבות גדעון” בעזה, חמאס חזר לשולחן המשא ומתן, אך ישראל לא תסכים להפסקת אש ללא השגת יעדיה.
לחץ משפחות החטופים והקהילה הבינלאומית
משפחות החטופים קיימו הפגנות בתל אביב, בדרישה מהממשלה לקדם את העסקה ולהשיב את יקיריהם. הן הזהירו כי אם תסוכל ההזדמנות הנוכחית, יחריפו את מחאתן.
הקהילה הבינלאומית, כולל גרמניה ואיטליה, מפעילה לחץ על ישראל להתקדם בעסקה, מחשש לפגיעה בחטופים ולחידוש הלחימה.
איור אילוסטרציה.
״עניין מרכזי״