תכניות דגל ממשלתיות מנסות למתן את העלייה במחירי הדירות אך רוב הציבור לא מודע להבדלים ביניהן. החל מתנאי הזכאות ועד למפרט – הנה המדריך המלא לחסרי ומשפרי דיור
מדד הדיור ברבעון האחרון של 2017 הביא איתו חדשות טובות לשר האוצר. לפי המדד, מחירי הדירות ירדו ב-2 החודשים האחרונים של השנה החולפת ב-1.25 ו-2017 כולה התאפיינה בעליית מחירים בשיעור של 2% בלבד לעומת 2016. כמו כן, בנובמבר ודצמבר רשם המדד ירידה של 0.7% לעומת החודשים הקודמים ואפילו בערים מבוקשות כמו ירושלים נרשמה ירידת מחירים של 5.1% בממוצע.
אחת הסיבות לירידת המחירים בטווח הקצר קשורה ככל הנראה לתכניות הדגל של משרד האוצר בקדנציה הנוכחית ובזו שקדמה לה, "מחיר למשתכן" ו"מחיר מטרה". מבין שתיהן, "מחיר מטרה" היא תכנית ותיקה יותר שהבשילה בעיקר בראש העין ובמודיעין, בעוד "מחיר למשתכן" עדיין נמצאת בשלבי ניסוי וטעייה באזורים שונים ברחבי הארץ. כמו כן, כדאי להכיר את שאר ההבדלים בין התכניות לפני שלוקחים משכנתא וחותמים על החוזה הכי חשוב בחיים.
הטבה לזוכים לעומת הנחה ליזמים
במחיר מטרה ניתנת הטבה שמאפשרת לזוכים לרכוש דירה במחיר נמוך ב-20% ממחיר השוק באותו אזור, על פי החלטת השמאי הממשלתי. המרכזים נערכים בשיתוף פעולה בין משרד השיכון והבינוי ורשות מקרקעי ישראל, שאף אחראית על שיווק הקרקעות במחיר מוזל ועל חיוב היזמים להקצות חלק מהפרויקט לטובת דירות מוזלות.
במחיר משתכן המנגנון הפוך: היזמים מתחרים במסגרת המכרז על המחיר הנמוך ביותר למ"ר, לפי תקן שקבע משרד הבינוי והשיכון לכל מתחם בנייה. בפועל, היזם מקבל הנחה על הקרקע ועל הוצאות הפיתוח והשאיפה היא לגלגל אותה הלאה לרוכשי הדירות. כמו כן, מכרזי מחיר למשתכן משותפים למשרד האוצר ולמשרד השיכון והבינוי ולא נמצאים תחת תחום האחריות של רשות מקרקעי ישראל.
מבחינת זכאות, שתי התכניות מיועדות גם לחסרי דיור וגם למשפרי דיור שעומדים בקריטריונים. הקריטריונים נקבעים לפי הגוף שאחראי על כל תכנית וניתן להתעדכן לגביהם באתרי האינטרנט הרשמיים.
איזו דירה גדולה יותר?
מחיר מטרה חל על דירות בשטח שבין 60-150 מ"ר ובתכניות מחיר למשתכן מוצעות דירות בשטח של 75-120 מ"ר, אך במכרזים עתידיים זה עשוי להשתנות. השאלה המעניינת היא מה קורה בתוך המפרט עצמו: במחיר מטרה למשל יש מפרט כללי ונהלים שנקבעו על ידי משרד השיכון והבינוי, בעוד בתכניות מחיר למשתכן מתחייבים היזמים לעמוד במפרט טכני מפורט ומוגדר יותר.
לבסוף, חשוב לציין שגם במחיר מטרה וגם במחיר למשתכן אסור לרוכש למכור את הדירה במשך 5 שנים מיום האכלוס, אך הוא יכול להשכיר אותה. כמו כן, בתכניות מחיר למשתכן ניתן לפנות לוועדת חריגים של משרד הבינוי והשיכון כדי לבקש למכור אותה באישור מראש.