מבזקים

עישון מגביר את הסיכון ללקות אפילו בדיכאון

 
מחקר בינלאומי חדש בהובלת פרופ' חגי לוין מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, חשף לראשונה שיש קשר משמעותי בין עישון להופעת סימני דיכאון בקרב סטודנטים. ההמלצה: "אקדמיה נקיה מעישון" והתייחסות לבריאות נפשית בקרב סטודנטים
 
במשך עשרות שנים חוקרי בריאות ורופאים הזהירו אותנו מפני הסיכונים הבריאותיים של עישון. עם זאת, אזהרות אלה התמקדו בעיקר בפגיעות גופניות, ביניהם סיכון לחלות בסרטן ריאות, מחלות לב, השפעה שלילית על משקל ילודים, עלייה בלחץ הדם ועוד. מחקר בינלאומי חדש בהובלת פרופ' חגי לוין מביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה, ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית, מצא קשר חדש בין עישון לפגיעה נפשית באדם.
 
המחקר, שבוצע בשיתוף מוסדות אקדמיים מסרביה ובסיוע פרופ' משנה טג'אנה גזיבארה מאוניברסיטת בלגרד ובוגרת התוכנית הבינלאומית לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית ד"ר מריה מיליץ מאוניברסיטת פריסיטנה, פורסם ביום רביעי בכתב העת המדעי PLOS ONE. בצירוף מקרים, באותו יום נכנסה לתוקף הפעימה השלישית של חוק איסור הפרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון – מדיניות שצפויה לשנות בצורה משמעותית את החשיפה למוצרי העישון והדרך בה אנו רואים אותם במרחב הציבורי בישראל.
 
פרופ' לוין ושותפיו חקרו כ-2000 סטודנטים וסטודנטיות מעשנים בשתי האוניברסיטאות הסרביות, עם מאפיינים סוציו-אקונומיים וסוציו-פוליטיים שונים. ממצאי המחקר הראו כי סטודנטים שעישנו במהלך חייהם היו בעלי סיכון גבוה פי שניים עד שלושה לסבול מדיכאון מאשר בני גילם שלא עישנו מעולם. באוניברסיטת פריסטינה 14% מהמעשנים סבלו מדיכאון לעומת 4% מבני גילם שמעולם לא עישנו. באוניברסיטת בלגרד המספרים היו 19% לעומת 11% בהתאמה. בסך הכל, בשתי האוניברסיטאות המעשנים היו במצב נפשי כללי פחות טוב לעומת הלא מעשנים ואף דיווחו שהם סובלים יותר מתסמיני דיכאון.
 
"המחקר שלנו מוסיף לעדויות המתגברות כי לעישון ולדיכאון יש קשר הדוק זה לזה", הסביר פרופ' לוין, "למרות שאולי מוקדם מדי לקבוע שעישון גורם לדיכאון, מסתבר כי התמכרות לטבק משפיעה לרעה על הבריאות הנפשית שלנו."
 
מחקר זה מדגיש את הצורך בתוכניות מניעה והפסקת עישון כוללניות, אשר מכוונות לצעירים ולסטודנטים. יתר על כן, פרופ' לוין קורא בעקבות המחקר לאוניברסיטאות ולמכללות ישראליים להפוך להיות חלק מרשת של "אקדמיה נקיה מעישון", כולל איסור מוחלט של שיווק ופרסום  ולפתח תכניות למניעה, איתור וטיפול בבעיות נפשיות והתמכרויות. 
 
עניין מרכזי
 
המכללה לחדשנות. 
 
 
#רמייצהר
רמי יצהר Rami Yitzhar
עיתונאי, שדרן, עורך ויזם תקשורת. חבר נשיאות מועצת העיתונות והתקשורת בישראל.
מנחה NLP מאסטר וטריינר. מנהל ״המכללה לחדשנות״.
עבד כשדרן, עורך ומגיש ב״קול ישראל״ ומשדר בגלצ.
קצין בכיר בצה״ל, שירת כקצין חקירות בכיר במצ״ח. ערך את בטאון ליל הים ״בין גלים״ ואת בטאון המשטרה הצבאית ״הד חמ״צ״. ערך את בטאון הסטודנטים ״יתוש״ של אוניברסיטת תל אביב.
בהשכלתו בעל תואר שני בתקשורת, יועץ ארגוני ומגשר.
עורך ״עניין מרכזי״ מאז שנת 1999. העיתון מפרסם חדשות וסקופים ללא תלות בשום גורם פוליטי או עיסקי. עצמאי, בלתי תלוי ואינו מהסס לומר את האמת גם בתנאים מסובכים.
#ענייןמרכזי
#המכללהלחדשנות
 

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן