מבזקים

דאגה בישראל: פלסטיני מונה לתפקיד מודיעיני רגיש בממשל ביידן

עם כניסתו לבית הלבן ביטל ביידן שורה ארוכה של צווים שהוציא קודמו, בהם צווים של הרגע האחרון שעליהם חתם לאחר שהפסיד בבחירות. ביידן ואנשיו אומרים שמדובר בהשהיית הצווים ובחינתם מחדש. יצויין כי לנשיא האמריקני יש מטבע משרתו סמכויות נרחבות בתחומים צבאיים, ביטחוניים ובעיקר מדיניות חוץ. 

.

בישראל מודאגים מחלק מן המהלכים שכבר ננקטו ואחרים שעלולים להינקט. למשל תפקיד מפתח שניתן לאדם ממוצא פלסטיני שבמסגרתו הוא ייחשף למידע מודיעיני רגיש ביותר.

.

בראשית ינואר הכריז מזכיר המדינה הקודם של ארצות הברית, מייק פומפיאו, כי ארגון המורדים החות'ים בתימן הוא ארגון טרור, והטיל עליו סנקציות כלכליות. ההסבר להכרזה האמריקאית הוא כי הארגון, הפועל בשם איראן ותחת הנחייתה, מבצע פעולות טרור כנגד מדינות האזור כולל נגד ארצות הברית, ופועל ליצירת מצב של חוסר איזון בזירת הים האדום והים הערבי

.

ארגון הטרור השיעי, החות'ים, הנתמך על ידי איראן, פועל כנגד ערב הסעודית, מצרים וארצות הברית, בים האדום ובמצרי באב אל-מנדב. סעודיה ומצרים מנהלות מערכה כבדה כבר למעלה מחמש שנים כנגד הארגון, אשר גבתה חייהם של מאות אנשים. איראן היא העומדת מאחורי הארגון ומסייעת לו כלכלית וצבאית, מספקת לו אמצעי לחימה, חימוש ומאמנת את אנשיו.

.

הכרזתו של פומפיאו, רגע לפני סיום תפקידו בבית הלבן, התקבלה לאחר שנפגש עם הנסיך הסעודי, מוחמד בן סלימאן, וכהמשך ישיר של מדיניות טראמפ לסיוע למצרים וסעודיה במאבק נגד הארגון המאיים על השלום באזור.

ימים אחדים לאחר כניסתו של ביידן לתפקידו, החל הנשיא האמריקאי בביטול צווים שהוטלו על ידי קודמו לתפקיד.

.

במסגרת זו ביטל ביידן את ההכרזה על החות'ים כארגון טרור וביטל את הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליו. טענת השלטון החדש היא, כי הנשיא ביקש לבחון את כל ההחלטות של השלטון הקודם מחד, ומאידך, מטעמים הומניטריים, לפיהם הסנקציות הכלכליות על הארגון התימני יביאו את המדינה לחרפת רעב, שכן כ- 80 אחוזים מאוכלוסיית המדינה מתגוררת בשטחים תחת משטרו של ארגון הטרור.

.

לאחר ביטול ההכרזה על החות'ים כארגון טרור, הורה ביידן (25/1) על החזרת הסיוע הכלכלי האמריקאי לרשות הפלסטינית, והורה על פתיחה מחדש של משרדי אש"ף בוושינגטון ושל הקונסוליה בירושלים.

.

זאת ועוד, היום (27/1) השהה ביידן את עסקות מכירת מטוסי ה- F-35 לאיחוד האמירויות ומכירת אמצעי הלחימה המתקדמים לסעודיה. עסקת מטוסי ה- F-35 נחתמה עם איחוד האמירויות לאחר הסכם השלום בינה לבין ישראל.

.

לשתי המדינות, סעודיה ואיחוד האמירויות רשימת קניות ארוכה ומכובדת בארצות הברית, שמטרתה בניין כוח והתעצמות מול איראן. כמו בעניין החות'ים, הודיע נציג מטעמו של ביידן, כי הממשל בוחן לעומק גם כאן את החלטותיו של טראמפ.

.

במקביל להחלטות ביידן לביטול החלטותיו של טראמפ, הוא הודיע על מינויו של מאהר ביטאר, אמריקני ממוצא פלסטיני, לתפקיד מנהל המודיעין של המועצה לביטחון לאומי, הגוף המקשר בין הבית הלבן לקהילת המודיעין האמריקנית.

.

ביטאר שימש בעבר יועץ לוועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני והיה פעיל בניסיון הראשון להביא להדחתו של טראמפ. בעברו שימש ביטאר כמנהל ארגון אונר"א בירושלים וכשליח הממשל למזרח התיכון.

ביטאר יהיה חשוף בתפקידו הנוכחי למודיעין רגיש מאד, לרבות מבצעים משותפים ומודיעין שיעבור בין גופי המודיעין האמריקאיים והישראליים.

.

כל החלטותיו של ביידן עד כה מעוררות תמיהה. מחד, הן משדרות מסר כי כל החלטותיו של טראמפ דורשות בחינה מעמיקה על מנת לוודא שאכן הן טובות לביטחון הלאומי האמריקאי. ומאידך, החלטותיו מצביעות על הכיוון הפרו-איראני אליו הוא הולך.

השבועות הקרובים יביאו איתם תובנות מעמיקות יותר לגבי כוונותיו האמיתיות של ביידן ועמדותיו בכל הנוגע לסכסוך במזרח התיכון ותוכנית הגרעין האיראנית.

.

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן