חברת נתיבי תחבורה עירוניים הודיעה בספטמבר 2020, ולאחר עיכוב משמעותי, כי היא פותחת את המכרז, בהיקף של כ- 15 מיליארד ₪, להקמת הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה. המכרז כולל תכנון, הקמה, אספקה ותחזוקה של שני הקווים.
.
בין הניגשות לפרוייקט ניתן למצוא מספר חברות סינית. הראשונה, חברת CREC (בשיתוף חברת CAF הספרדית, שפיר הנדסה, קרן נוי והפיניקס). המתמודדות האחרות הן החברות הסיניות CRCC ו- CRRC, הפועלות בשיתוף עם אגד ושיכון ובינוי. הקבוצה השלישית המתמודדת היא אלסטום, אלקטרה, דן, מנרב, כלל ביטוח יחד עם החברה הסינית China Harbour Engineering.
.
חברת CRRC היא חברת הרכבות הגדולה בעולם, והוקמה ביוני 2015 ממיזוג שתי חברות רכבות סיניות אחרות, China South Rail (CSR) ו- .China North Rail (CNR) לחברה יש כיום צבר הזמנות של למעלה מ- 3.2 מיליארד דולר לבניית תשתיות, מסילות רכבת וקרונות. החברה בבעלות ממשלתית סינית.
.
בספטמבר 2020, לאחר חקירה שהתנהלה משך שלוש שנים, עצרה דרום אפריקה פרוייקט עתיר ממון של החברה במדינה לאור חשדות לאי סדרים ומתן שוחד לבכירים במדינה לרבות תשלומי שוחד לחברות שבבעלות משפחתו של נשיא דרום אפריקה לשעבר, לשם קידום הפרוייקט עם CRRC.
זאת ועוד, לפני כחמש שנים נשמעו קריאות בארצות הברית להטלת סנקציות כנגד החברה הסינית CRRC, לאחר שהחברה זכתה במכרז ענק במדינה והתגלה, כי למעשה בעליה האמיתיים של החברה הוא הצבא הסיני, ו– CRRC עוסקת עבורו בפעילות ריגול במדינות בהן היא פועלת.
.
החברה הסינית הנוספת, בקבוצת אגד ושיכון ובינוי, חברת CRCCהוכנסה באוגוסט 2019 לרשימות השחורות של הבנק הבינלאומי לאחר שהואשמו בשוחד, בשחיתות ובמעשי הונאה בפרויקטים שביצעה בניגריה.
החברה הסינית האחרת, China Harbour Engineering, המתמודדת יחד עם הקבוצה השלישית, הואשמה ב- 2018 במתן שוחד לבכירי ממשל בבנגלדש ובמלזיה.
.
גם חברת CREC הסינית, הפועלת בשיתוף CAF, שפיר הנדסה והפיניקס היא חברה בבעלות ממשלתית סינית, אך לא נמצאו כל עדויות לפעילויות של מתן שוחד או שחיתות במדינות בהן היא ביצעה בעבר פרוייקטים.
.
יש לציין, שהפועלים העובדים בפרויקטים אותם מנהלות החברות הם, רובם ככולם, סינים המרצים עונשי מאסר, אשר כוח העבודה שלהם ניתן לחברות התחבורה בעלות נמוכה מאד (או ללא עלות כלל).
.
לאור ריבוי מקרי השחיתות והשוחד שפורסמו בעיתונות העולמית בהקשר של תעשיית הרכבות הסינית, הוציא הממשל הסיני באוגוסט 2019 הנחייה גלויה לחברות הרכבות הסיניות לפעול בדרכים "כשרות", ולהימנע מתהליכים פסולים במכרזים בינלאומיים.
.
בהודו, שם קיים חשש רב מההשתלטות הסינית על הכלכלה העולמית, נשמעות האשמות חוזרות ונשנות כנגד החברות הסיניות, הפועלות לזכות בפרויקטים ברחבי העולם, בדגש על אפריקה, הודו ואירופה, כחלק מיישום אסטרטגיית "דרך המשי החדשה" הסינית, ה- BRI (Belt and Road Initiative). האשמות ההודיות נוגעות במוטיבציה הסינית להשתלט על כלכלות העולם באמצעות מימון ובניית תשתיות לאומיות במדינות.
בשורה התחתונה, החברות הסיניות המתחרות על מכרז הרכבת הקלה, הן חברות בבעלות ממשלתית סינית, הפועלות על פי הנחיותיה ובבקרה שלה.
.
חלק מהחברות הללו לא בוחלות, כאמור, בהפעלת אמצעים לא כשרים על מנת לזכות במכרזי הענק, עליהן הן מתמודדות, וחלק מהן, לרבות כאלו המתמודדות על המכרז בארץ, סומנו על ידי הבנק העולמי.
.
בארץ, כמו בעולם, יהיה נכון וראוי לבחון את תהליכי המכרזים של הרכבת הקלה, בדגש על החברות הסיניות הלוקחות בו חלק.
.
עניין מרכזי