כבר מזה כמה שנים ששוק המכוניות המשומשות בישראל נמצא בעליה מתמדת והוביל לשינויים במכירות, בביקוש ולהצלחת הענף בכלל. הנה כמה מהסיבות העיקריות שהובילו לתנופה הניכרת וכמובן, ההשלכות. הישארו איתנו
זאב נחמנזון
זה לא סוד שבשנים האחרונות לצרכן הישראלי קל יותר לרכוש רכב. אמנם מדובר באחד המוצרים היקרים יותר שאנו מכניסים לחיינו עם מיסוי גבוה למדי אך לצד זאת, עם פריסה רחבה של תשלומים, תנאי מימון מגוונים שיכולים אף להגיע למימון מלא של הרכב ואיך אפשר בלי תחרות ערה על ליבו וכיסו של הלקוח מצד המשתתפים הרבים במשחק. נגישות זו הביאה לעלייה חדה ברכישות הרכבים החדשים – ולכניסתם של מותגים ודגמים במנעד רחב יותר של מחירים, שבתורה התגלגלה ופתחה גם גידול ושינוי במכירות הרכבים המשומשים בפרט. מה שהיה פעם כמעט נחלתו של האדם הפרטי בלבד, הפך להיות מוצר לוהט גם בקרב יבואני רכב וחברות ליסינג וטרייד אין גדולות, ועידן חדש של משומש החל לצבור תאוצה בישראל.
אז מה היו הסיבות העיקריות שהביאו לכך וכיצד תרמה מגפת הקורונה את חלקה לעניין? הנה כל מה שכדאי לדעת על תנופת הרכבים המשומשים בישראל ב-2021.
תרבות הפנאי
אחת המגמות הבולטות יותר בשוק הרכב הישראלי הייתה המעבר ממכוניות משפחתיות סטנדרטיות וקלאסיות לרכבי פנאי – קרוסאוברים וג'יפונים על כל סוגיהם. ניתן לראות זאת היטב על כבישי ארצנו כשהמותגים המוכרים והאהובים בארץ – מהמזרח, מאירופה וכמובן, מהאחות הגדולה שבאמריקה, מתנוססים על דגמי הפנאי של כל מותג ומותג בגאווה.
יחד עם זאת, לכל שינוי שכזה נקודת התחלה אשר במקרה זה הגיעה לפני כ-3-4 שנים. הדגמים החדשים והמעודכנים נרכשו בעיקר על-ידי בעלי היכולת והפרוטה דאז ובשנה האחרונה, "סיימו את תפקידם כרכבים חדשים". כלומר, אם הנהג הישראלי מחליף את רכבו בממוצע אחת לשלוש שנים, רכבי הפנאי מהגל הראשון נמכרו לאנשים פרטיים בחלקם, אך רובם הגיעו אל מגרשי המכירות. כעת הגיע תורם של אלו המעוניינים לקחת חלק במגמה הזו וליהנות מרכב פנאי המציע חוויה נסיעה אחרת, המותאמת גם לכביש וגם לשטח. אם בתחילה הם לא יכלו להרשות לעצמם לרכוש אחד חדש מהניילונים, הרי שכעת הם יכולים לרכוש אחד כזה משומש וככל הנראה, שמור ובמצב מצוין, שכן רוב הדגמים הללו עמידים ואמינים יותר מהמשפחתיות שהתרגלנו אליהן בעבר.
למעשה נוצרה כאן נישה חדשה עם ביקוש משלה וכיוון שמגמה זו החלה להשתרש – הביקוש הזה גדל בכל רגע ואיתו, גם את כמות המכוניות המשומשות העולות על הכביש.
ואז נגמרו הצ'יפים
מגיפת הקורונה – זה לא ששכחנו אותה או את השלכותיה על הכלכלה העולמית ועל שוק הרכב. אבל, בצד ההלם הראשוני, הערכת המצב ושינויי החשיבה מצד הצרכן הפרטי, התפתח משבר חדש שבאותה העת לא ניתן היה להעריך את מימדיו. בתקופת הקורונה כמעט כל אוכלוסיית העולם נעדרה ממקום העבודה – בין אם עקב סגרים, פשיטות רגל או חופשות מחלה, דבר שהביא גם לפגיעתן של תעשיות הטכנולוגיה והרכב כתוצאה מהיעדר העובדים. פסי ייצור רבים קפאו במקומם ומוצרים וכלים רבים החלו לאזול. בין אלו ניתן היה למצוא את הצ'יפים החכמים המותקנים במחשבי הרכב, כמו גם את חלקי החילוף וכשמותגי הרכב לא מצליחים לייצר רכבים חדשים, לצד המחסור האמיתי שמורגש בחלקי חילוף לרכב – השוק מתאים את עצמו למצב, ומתמקד ברכבים המשומשים. המכוניות שנותרו במגרשי הרכב נמכרו בהנחות ובמבצעים ומשאלו נעלמו, חברות הליסינג החלו לקדם ולמכור רכבים משומשים, לפעמים בהצלחה רבה שהשאירו אותן עם הראש מעל המים בתקופה המאתגרת הזו.
הקורונה, לצערנו, עדיין כאן וככל הנראה גם כדי להישאר. משבר הצ'יפים והחלפים אף הוא עדיין לא מאחורינו, וזה משאיר לרכבים המשומשים הרבה מרחב להתפרש עליו ולפרוח. דגמים משפחתיים דוגמת פורד פוקוס, סקודה אוקטביה, יונדאי i30 וחברות נוספות לקטגוריה, השילו ממחירן כמה אחוזים לא מבוטלים כתוצאה משילוב בין רכבי הפנאי החדשים והיעדר החלפים ומאחר ועבורן יש די והותר מענה וגיבוי, משתלם במיוחד לרכוש אותן בתקופה זו.
גם שוק הרכבים החדשים החל לחזור לעצמו אט אט ולאחרונה החלו להגיע גם דגמים חדשים ממעבר לים. עם זאת, עד שנראה התאוששות מלאה ואחיזה יציבה כלכלית יותר בקרקע – זו הזדמנות מצוינת לרכוש רכב משומש במחיר מעולה ובמצב נפלא – מגרשי הרכב מלאים בכאלו, ולא חסרות מציאות. כל שנותר לכם הוא להגיע, לסייר ולבחור את האחד שלכם.
בהצלחה.