לפעמים אנשים מזלזלים, בצבירת ניקוד בגין עבירות תנועה בין אם מדובר באי הבנה כי יש מה לעשות על מנת להוריד ניקוד ובין אם מדובר בתקווה שזו תהיה הפעם האחרונה.
אבל דעו לכם, כי לא כדאי להגיד לעצמכם כי מדובר בפעם האחרונה, היות ותקופות הצבירה הם ארוכות, וכבר ב – 12 נקודות תחויבו בקורס נהיגה מונעת ואם תמשיכו לצבור ניקוד, תגיעו גם לפסילות של הרישיון ועוד אמצעי תיקון אותם מפעילה רשות הרישוי כנגד נהגים.
בתור עורך דין תעבורה, אנו רואים הרבה נהגים שיום יום, אומרים מה לא ידענו שיש מה לעשות ואפילו נהגים אופטימיים, שמאמינים שזה הדוח האחרון ולא קח הדבר.
במאמר זה נראה מה ההשלכות ומה האפשרויות, העומדות בפני הנהג.
מה היא שיטת הניקוד?
שיטת הניקוד היא שיטה שמפעילה רשות הרישוי, על מנת לעקוב אחר נהגים אשר צוברים עבירות ובמידה והם מגיעים לניקוד מסוים כמו שכתוב בחוק, יופעל כנגדם אמצעי תיקון מחמירים, אשר נורא קשה לבטל אותם.
קח למשל:
בצבירת 12 נקודות – תחויבו בקורס בסיסי – נהיגה מונעת, מדובר בקורס של כמה ימים.
בצבירת 24 נקודות – תחויבו בקונס נהיגה מתקדם, ותקופת הצבירה כאשר מגיעים ל 22 נקודות הופכת להיות 4 שנים.
בצבירת 36 נקודות – רישיון הנהיגה יפסל ל – 3 חודשים.
בצבירה של 72 נקודות – רישיון הנהיגה יפסל ל 9 חודשים כאשר בסוף התקופה תחויבו בתאוריה וכן בבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
ברצוני לציין כי אמצעי התיקון של המכון הרפואי היא הקשה ביותר מבין הסנקציות הקיימות ואתם מוזמנים לקרוא על כך במאמר שכתבנו – המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
קיבלתי דו"ח עם ניקוד מה ניתן לעשות –
רוב רובן של העבירות בדיני התעבורה, מכילות ניקוד לחובת הנהג. לכן אם קיבלת דו"ח עם ניקוד משוטר או על ידי מצלמה, יש באפשרותך מספר אופציות:
- לשלם את הדו"ח – ואז להיות מורשע בביצוע העבירה והניקוד ייזקף לחובתך.
- לבקש להמיר את הדו"ח לאזהרה – אם אתה עומד בתנאים, לא מומלץ נסביר בהמשך.
- לבקש להישפט על דו"ח תנועה תוך 90 ימים מרגע קבלת הדו"ח ליד.
- להסב את הדו"ח לנהג אחר שביצע את העבירה בפועל.
עפי שרינו ישנם מספר אופציות, אך דרך המלך היא לבקש להישפט על העבירה. במידה ובחרנו להישפט על העבירה, יש למלא את הספח של הבקשה להישפט ולשלוח אותו לכתובת הרשומה על הדו"ח, תוך 90 ימים.
לאחר שהבקשה להישפט תגיע למדור פניות נהגים במשטרה, ישלח לכתובתכם, הזמנה לדין בבית המשפט לתעבורה.
הדיון בבית המשפט לאחר שביקשנו להישפט על דו"ח – מה צפוי לי?
הדיון הראשון, נקרא דיון הקראה ראשונה. כלומר בדיון זה יקריא בית המשפט לנאשם את העבירה ואילו הנאשם יצטרך להשיב לאשמה בשני אופנים:
- מודה
או
- כופר
במידה והנאשם כופר בביצוע העבירה, יקבע דיון נוסף לשמעית הראיות בתיק, כלומר יגיעו השוטרים שרשמו את הדו"ח ויעידו בעדות ראשית על נסבות מתן הדו"ח. הנאשם מבחינתו יצטרך לחקור את השוטרים בחקירה נגדית שהיא הכלי המשפטי לבירור האמת.
בסופו של יום תתקבל החלטה, זיכוי או אשם.
יש להבין כי על מנת, לנהל משפט יש צורך, בהבנה משפטית בסדרי הדין, דיני ראיות, פסיקה ונהלים של המשטרה עצמה ועוד הרבה פרטים כמו טענות מקדמיות שאין מקום להכניס במאמר זה.
האם ואכל לנהל את התיק בעצמי?
כמו שרשמנו לעיל, על מנת לנהל משפט יש צורך בידע משפטי ואם אין לנו את הידע, רצוי להתייעץ עם עורך דין לתעבורה, אשר יצלם את החומר (הראיות), מהתביעה המשטרתית. ילמד את התיק ויחפש את הכשלים בדו"ח, אשר בעזרתם או ינהל את המשפט או יגיע להסדר טיעון מקל, למשל ללא ניקוד.
מה יכולים להיות כשלים בדו"חות תנועה?
ישנם הרבה כשלים שנקבעו בפסיקה או כשלים שהם חריגה של השוטר מהנהלים של המשטרה.
לדוגמא תיק מהירות –
- השוטר איבד קשר אין עם הרכב מרגע מדידה ועד לעצירה של הרכב.
- המכשיר לא כוייל.
- השוטר לא השתמש בחצובה במדידה של מעל ל – 300 מטר
- ועוד.
כמות הכשלים היא רחבה ולעיתים ניתן למצוא אותם בדו"ח עצמו ולעיתים, נדרש לבצע פעולות משפטיות על מנת לקבל חומר, שהמשטרה טוענת שהוא לא חומר חקירה.
לסיכום-
אם קיבלתם דו"ח עם ניקוד, אין להקל ראש ורצוי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה, אשר יפעל להוריד את הניקוד או לנהל משפט הוכחות במטרה לזכות את הנאשם.
כפי שראינו למעלה, נהג אשר יצבור ניקוד יחוייב באמצעי תיקון מצד רשות הרישוי, אשר עלולה בסופו של יום להביא לפסילתו ואף לפסילה ממושכת, לכן רצוי ומומלץ לא להקל ראש בשום דו"ח ולטפל בו במסגרת 90 הימים של הבקשה להישפט.
מאמר זה נכתב על ידי משרד עורכי דין ערן עקראוי ושות'