ביקורת נוקבת על מהלכיו של יאיר לפיד, שגרמו לתחילתו של משבר מתגלגל עם ממשל פוטין. לפיד חסר הניסיון מוכיח כי לא למד דבר מהתנהלותו העקשנית והמטופשת בנושא מע״מ אפס כשהיה שר אוצר. עוד קודם, לפיד הסתכסך עם פולין עם כניסתו לתפקיד שר החוץ ועכשיו הוא מייצר משבר מסוכן בהרבה מול פוטין – אומרים במערכת הביטחון ואף בצמרת הקואליציה.
משרד החוץ הרוסי פרסם הודעה לפיה שאלת פעילותה של הסוכנות היהודית ברוסיה היא "עניין משפטי" זאת, בעקבות בקשת משרד המשפטים במוסקבה להפסיק את פעילות הסוכנות ברוסיה.
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה לתקשורת המקומית במוסקבה כי ״הגישה שנוקטת ישראל כלפי רוסיה בחודשים האחרונים אינה מועילה".
מלשכת לפיד הודיעו בעקבות הביקורת על התנהלותו המשבר המתעצם כי עם כניסתו לתפקיד ראש ממשלת המעבר הוחלפו אגרות ברכה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לראש הממשלה יאיר לפיד.
הדוברת תקפה את לפיד. זחרובה הסבירה בלשון דיפלומטית חריפה למדי כי ״ההנהגה הישראלית הרשתה לעצמה התבטאויות אנטי-רוסיות. העמדה הישראלית כוונה באופן בלעדי לצד הפרו-אוקראיני, ולא במובן של העם האוקראיני. אלא אך ורק במובן של תמיכה במשטר של קייב, והעמדה הזאת מותאמת לחלוטין לקול המוזר וההזוי של המערב. זה אכן עורר שאלות".
גם בישראל מוטחת ביקורת בהתנהלות לפיד. בכירים ישראלים במערכת הביטחון כמו גם במערכת הפוליטית, כולל מהקואליציה אמרו כי נקיטת קו תקיף נגד רוסיה תפגע באינטרסים אסטרטגיים שלנו.
עם זאת ברור כי משבר הסוכנות היהודית מרמז על קץ תור הזהב של הארגון ברוסיה. המשבר עם מוסקבה חשף שהסוכנות היהודית איבדה מזמן את יכולותיה.
הדוברת במוסקבה הדגישה בתגובה להתבטאות התוקפנית של לפיד לפיה
"סגירת משרדי הסוכנות תהיה אירוע חמור שישליך על היחסים" בין המדינות.ואמרה כי "אנשים אמרו שהצעדים של רוסיה בשאלות מסוימות עשויים להשפיע על היחסים בין המדינות", אמרה זחרובה. "אני רוצה לשאול: האם האנשים האלה לא חושבים שפעולותיהם והצהרותיהם בחודשים האחרונים השפיעו כבר על היחסים?"
היא הוסיפה כי בחודשים האחרונית ״הושמעו הצהרות, ונשמעה רטוריקה לא קונסטרוקטיבית ובעיקר לא אובייקטיבית מצד תל אביב". לדבריה, "זה היה לחלוטין לא ברור ומוזר עבורנו. מי כמו ישראל היתה צריכה – וכמובן גם שלטה – בתמונה מלאה של המתרחש, בין היתר סביב אוקראינה, בין היתר בזכות התפוצות והמעורבות של ישראל ביחסים הן עם אוקראינה והן עם ישראל".
נשיא המדינה יצחק הרצוג, לשעבר יו"ר הסוכנות היהודית, אמר כי "יש דברים שהשתיקה יפה להם, שככל שנדבר פחות כן ייטב, וזה ייאפשר טיפול נכון בכל הסוגיה". לדבריו, הוא פועל בשיתוף פעולה עם לפיד. "רוסיה היא מדינה חשובה במרחב כולו ובכלל, ויכולים להיות תרחישים שונים ועשרה נימוקים שונים ללמה ואיך האירוע התפתח", אמר הרצוג בוועידה הלאומית של חדשות 13 בבנייני האומה, "אני מעדיף לא ללכת לניתוחים. לעתים אנחנו רואים דברים שלא תמיד מבינים אותם, ודברים שרואים מכאן לא רואים משם. בואו ניתן לתהליכים להתבצע".
הכל החל כשמשרד המשפטים של רוסיה פנה בשבוע שעבר לבית המשפט במוסקבה בבקשה לפרק את הסוכנות, הפועלת במדינה כארגון רוסי עצמאי. ראש הממשלה, יאיר לפיד, אמר בדיון שכינס השבוע כי "סגירת משרדי הסוכנות תהיה אירוע חמור שישליך על היחסים" בין המדינות. לפיד הנחה את משרד החוץ לגבש סל תגובות אפשרי על המהלך. יציאתה של משלחת ישראלית למוסקבה מתעכבת בהיעדר אישור רוסי להגעתה.
גורמים מדיניים בישראל הביעו הסתייגות ממהלכים שיביאו לידי הסלמה ביחסי המדינות ועשויים לפגוע בצרכים של ישראל. "זה מאוד נחמד להפגין שרירים מול רוסיה בהדלפות לתקשורת בארץ, אבל מהלכים כאלה עלולים לדרדר את היחסים בין המדינות ולחבל באינטרסים ישראליים מובהקים", אמר גורם המעורה בניסיונות ליישוב המשבר.
כרגע בידי לפיד המפתח להרגיע או לנגח ולהעצים את המשבר נמתין ונראה.
״עניין מרכזי״