מבזקים

ההיי טק הישראלי בסיחרור שלילי: נעצרו ההשקעות וההנפקות, פיטורים וחששות

E3180BC6-208F-44DA-8357-3E1A52755421

ההיי טק הישראלי בסכנה: התרסקות בהשקעות, פיטורים, ביטולי אקזיטים וחשש גדול מעתיד חמור עוד יותר את המכה הקשה ביותר ספג תחום הסייבר: ההשקעות בסטארטאפים בענף נחתכו ב־60%

אחרי שנתיים של טירוף שבחלקו היה מוגזם לחלוטין ושבר שיאים בהייטק, עם מסיבות נוצצות, הנפקות ענק בוול־סטריט וחגיגות שכר משוגעות מגיעות הנפילות הכואבות. שני מחקרים שהתפרסמו היום מצביעים על כך תחילת התרסקות שאין לדעת איך ומתי תסתיים.

המחקרים – אחד של ארגון "סטארט־אפ ניישן סנטרל" (SNC) יחד עם מכון המחקר SNPI, ואחד של LeumiTech יחד עם חברת המחקר הישראלית IVC – בדקו את מצב ההייטק הישראלי על פי היקף הכספים שהוזרמו אליו, האקזיטים (עסקאות המכירה) שבהם נמכרו חברות לאחרות או הנפיקו מניות בבורסה.

הירידה שעליה מצביעים הדו"חות חמורה אפילו יותר, לנוכח העובדה ששני שלישים מהכסף שגויס ב־2022 גויסו במחציתה הראשונה של השנה, שהיוותה למעשה המשך של 2021 שהיתה שנת שיא חסרת תקדים בהיקפי הפעילות בתעשיית ההייטק.

הירידה המשמעותית ביותר שעליה מצביעים הדו"חות היא בהיקף ההשקעות בהייטק. על פי דו"ח SNC, סך ההשקעות בהייטק, שהגיע בשנת 2021 ל־27.6 מיליארד דולר, ירד בכ־44% לכ־15.5 מיליארד דולר בשנת 2022.

ההשקעות שבהן עוסק הדו"ח הן השקעות של קרנות הון סיכון (VC) שמשקיעות כספים של משקיעים פרטיים, של חברות או של קרנות אחרות בחברות סטארט־אפ. בפועל, סטארטאפים נולדים או מתים מכוח ההחלטות שמקבלות הקרנות.

במחצית השנייה של 2022 כבר צנח היקף ההשקעות בכ־50% – מכ־10 מיליארד דולר בחצייה הראשון של השנה לכ־5 מיליארד דולר בחצייה השני, בדומה להיקף ההשקעות סביב תחילת העשור הנוכחי.

התרסקות נרשמה גם במספר עסקאות ההשקעה (סבבי גיוס), האקזיטים (מיזוגים ורכישות) וההנפקות לציבור בבורסה.

על פי דו"ח SNC, ירד מספר עסקאות ההשקעה ב־25% – מ־1,103 סבבים ב־2021 ל־826 סבבים ב־2022. מספר האקזיטים ירד, על פי IVC, ב־44% – מ־158 עסקאות ב־2021 ל־89 עסקאות ב־2022. ההיקף הכספי של האקזיטים ירד ב־33% – מ־7.8 ל־5.3 מיליארד דולר. מספר ההנפקות נפל בחזרה לרמות של העשור הקודם, וב־2022 הוא עמד על 18 הנפקות לעומת 76 הנפקות ב־2022.

דו"ח SNC בדק גם את המצב בסקטורים ספציפיים בהייטק הישראלי, וגילה שאת הירידה החדה ביותר חווה תחום הסייבר. על פי הדו"ח, צנחו ההשקעות בחברות הסייבר בכ־60%.

בצד החיובי, מצביעים הדו"חות על גידול של 22% בהיקף ההשקעות בחברות חדשות – מ־1.3 מיליארד דולר לכ־1.6 מיליארד דולר.
מומחים מקומיים לא צופים שינוי מגמה בקרוב. צפוי קושי בגיוס קרנות הון, שעשוי להשפיע על ההון הזמין להשקעות בשנים 2024 ו־2025, משום שהקרנות לא יצליחו להראות אקזיטים מוצלחים ולכן או במילים אחרות, סטארטאפים ישראליים עלולים לעמוד בשנתיים הקרובות בפני שוקת שבורה, שתעמיד את קיומם בסכנה.

בתעשייה מביעים חשש שככל שיגבר המשבר, כך עלול גל הפיטורים להחריף ולהגיע גם לתפקידים שעד כה נהנו מחסינות מפיטורים. המפתחים, למשל. "ב־2021 היתה חגיגת עובדים, וכולם ידעו שהיא מחייבת תיקון. המשכורות עפו חזק למעלה וגם אם היית משלם הרבה, לא היה את מי להעסיק", אומר עו"ד גיא לכמן, שותף ומנהל משותף לקבוצת ההייטק במשרד עורכי הדין פרל כהן.

לדבריו, "המגמה הזו השתנתה וכעת ידם של המעסיקים על העליונה. זה מאפשר להם לעשות כל מיני דברים, כמו לפטר, לבחון מחדש את המשכורות, לצמצם פרויקטים ויחידות או להתמקד במכירות".

גם ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל פלטפורמת ההשקעות OurCrowd, מהמשקיעות הגדולות ב־2022, צופה שיהיו עוד פיטורים והידוק חגורה.

לדברי אייל ליפשיץ, מקרן "פרגרין" המתמחה בהשקעה בחברות בתחום מדעי החיים, "כל חברה צריכה להחליט איפה לרכז מאמצים כדי שהכסף יספיק ליותר זמן, ויש בפירוש גם פיטורים – לא רק בתפקידי מעטפת".

עניין מרכזי

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן