הבנק האמריקני, בנק עמק הסיליקון המתמקד בהלוואות לסטרטאפים העניק הלוואות של מיליארדים לחברות שגובו בניירות ערך של חברות שקרסו, ועל רקע זה, נכנס הבנק לקשיים כלכליים.
החל מאמש, לאחר שמניית הבנק קרסה ביותר ממחצית מערכה – בכ-60%, הנושא הפך לשיחת היום בקבוצות הווצאפ של המשקיעים והיזמים הישראלים, שחוששים לעתיד כספם. גם היום המשיכה מניית הבנק לקרוס, ובמסחר המוקדם הגיעו הירידות ל-60% נוספים.
נכון לסוף שנה שעברה, לבנק היו יותר מ-200 מיליארד דולר בנכסים וכ-175 מיליארד דולר בהפקדות. לבנק 17 סניפים בקליפורניה ובמסצ'וסטס.
על פי הערכות גורמים בענף שמכירים את העבודה עם הבנק מקרוב, יש לבנק כ-1400 לקוחות ישראלים. הגורמים מעריכים כי לפחות 20% מהם נטלו בבנק חוב. זאת אומרת שהבנק הקצה לחברות הון-חוב ממנו הן משלמות משכורות פה בארץ. הסיכון הוא שבמקרה שבו הנגישות לחוב מוגבלת, עלול להיווצר קושי לשלם את שכר העובדים בישראל.
ה-FDIC הוא התאגיד הפדרלי לביטוח פקדונות שמוסמך להעניק פיקדונות לבנקים, החברים בבנק הפדרלי, על מנת למנוע את קריסתם, והוא מספק ביטוח לפיקדונות בנקאיים. המסחר בוול סטריט מתנהל בירידות שערים של עד 1%.
הרגולטורים הבנקאיים בקליפורניה סגרו היום את הבנק SVB Financial Group (SIVB.O), והכניסו את הבנק המשמש מלווה לחברות טכנולוגיה לכונס נכסים במטרה להגן על המפקידים כשמשבר שוטף את השווקים העולמיים ופוגע במניות הבנקאות.
הרגולטור מינה את תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (FDIC) ככונס נכסים, על פי הצהרה. בנק עמק הסיליקון הוא המוסד המבוטח הראשון של FDIC שנכשל השנה, אמר ה-FDIC. המוסד המבוטח האחרון של FDIC שנסגר היה Almena State Bank, Almena, קנזס, ב-23 באוקטובר 2020.
על פי דיווחים בתקשורת הכלכלית האמריקנית, גופים רבים פועלים להוציא את כספם מחשש שהבנק ייסגר. מדובר במהלך מסוכן והחשש הגדול שהבנק יקפיא את תשלום הכספים לבעלי חשבונות, בהם ישראלים רבים.
בישראל ניכרת חרדה גדולה בענף ההייטק שכן כ-500 חברות הייטק ישראליות הן לקוחות הבנק והוא הבנק השני הכי פופולרי אצל ההייטקיסטים הישראליים אחרי בנק לאומי. למזלם הרע של בעלי החברות הישראליות רבים העבירו כספים מהארץ לבנק הזה מחשש לדיקטטורים יה של נתניהו וכעת הן חוששות שהכספים האלו בסיכון.
סיליקון ואלי בנק הינו בנק מבוסס פעילות מול חברות סטארט אפ בעל פריסה בסיליקון וואלי, לונדון והרצליה. פקיעת בועת מניות הטכנולוגיה, הביאה לירידה חדה בכספי הגיוס של חברות וכתוצאה מכך הדלדלו מקורות הבנק.
כספי הפיקדונות ירדו ומצד שני ההלוואות שניתנו בעיקר לחברות סטארטאפ הפכו למסוכנות יותר והתזרים הנכנס פוחת. על רקע זאת, הפחיתה אתמול סוכנות הדרוג מודי'ס את דרוג האשראי של הבנק, מA מינוס ל BBB+ מה שיצר נהירה של לקוחות שביקשו למשוך את כספם מהבנק.
סוכנות רויטרס מדווחת שהבנק מבצע גיוס הון נרחב בהיקף של 1.75 מיליארד דולר, ועל רקע זאת חווה מניית הבנק ירידה של 60%. לפי מקור לא רשמי, ישנם לקוחות של הבנק שביקשו למשוך את כספם וסורבו, כך שייתכן שסיליקון ואלי בנק עצר את משיכת הכספים. מעבר לאובדן הנזילות שהדבר מייצר מבחינת חברות ההייטק, מהלך שכזה עלול לשתק אותן אופרטיבית, שכן פעילותן בחו"ל נתמכת באמצעות הבנק ומלבד כספי הפיקדונות שלהן, יהיה להן קושי לבצע העברות מטח לחו"ל על מנת לשלם לספקים ולעובדים.
במכתב למשקיעים הסביר המנכ"ל הבנק גרג בקר, כי גיוס ההון נדרש היות והבנק צופה "ריביות שימשיכו להיות גבוהות, לחץ מהציבור ומהשוק הפרטי והאצה בקצב שריפת המזומנים מצד הלקוחות בעקבות זה שהם משקיעים בעסקים שלהם". מניות הבנק קרסו ביותר משישים אחוזים בשל הפירסומים.
עניין מרכזי