דילוג לתוכן
מבזקים

מגעים עקיפים בניו יורק בין ארה״ב לאיראן לסיום מיידי של המלחמה

Screenshot
Screenshot

ארצות הברית ואיראן מנהלות בניו יורק מגעים עקיפים בניסיון להגיע להסדר שיוביל להפסקה מהירה של המלחמה. ביממה האחרונה ניהלו שליחיו הבכירים של דונלד טראמפ, סטיב ויטקוף וג׳ארד קושנר, כשלוש שעות של מגעים עם המשלחת האיראנית באמצעות מתווכים שנעו בין הצדדים. במקביל התברר כי טהרן הניחה על השולחן הצעה קונקרטית: פתיחת מצר הורמוז בתוך שבעה ימים בתמורה להסרת המצור הימי האמריקני, הפחתת הלחץ הצבאי והתקדמות לעבר הפסקת הלחימה.

זה כבר אינו גישוש לקראת שיחות. זה מיקוח על התנאים להפסקת המלחמה.

הנוסחה האיראנית, שהועברה לאמריקנים באמצעות מתווכים עוד לפני ההתכנסות בניו יורק, כוללת דרישה להפסקת הלחימה, הסרת המצור ושחרור נכסים איראניים מוקפאים. בתמורה מציעה טהרן להפוך את הקלף החשוב ביותר שבידיה — הורמוז — ממכשיר מלחמה למטבע במשא ומתן.

זהו שינוי מהותי. במשך חודשים השתמשה איראן בשיבוש התנועה במצר כדי ללחוץ על ארצות הברית, מדינות המפרץ והכלכלה העולמית. עכשיו היא מאותתת שהיא מוכנה לפתוח מחדש את עורק האנרגיה החיוני במהירות, אם תקבל תמורה שתאפשר לה להציג את סיום המלחמה כהסדר ולא ככניעה.

גם עצם המגעים בניו יורק משמעותי. טראמפ יצר תחילה רושם שהאמריקנים והאיראנים נפגשו ישירות, אולם ויטקוף הבהיר שהשיחות התנהלו באמצעות מתווכים שנעו בין שתי המשלחות. כלומר, האמון עדיין נמוך מכדי להושיב את הצדדים סביב שולחן אחד — אבל כבר מחליפים הצעות ממשיות.

טראמפ ממשיך בינתיים לנהל את שני המסלולים במקביל. מעל דוכן האו״ם הוא איים על המשטר האיראני וקרא להעמקת הבידוד הכלכלי של טהרן. שעות אחר כך כבר דיבר על המגעים בטון שונה לחלוטין ואמר כי הוא מעריך שיושג הסדר. מבחינתו, הלחץ הצבאי והכלכלי אינו חלופה למשא ומתן אלא האמצעי שבאמצעותו הוא מבקש לשפר את תנאיו.

המכשול הגדול נותר הגרעין. טראמפ הבהיר שגם במסגרת הסדר לסיום המלחמה לא יסכים לאפשר לאיראן להגיע לנשק גרעיני. טהרן, מצדה, מבקשת לשמר את תוכנית הגרעין האזרחית ואת יכולת ההעשרה שלה. זהו עדיין אחד הפערים המסוכנים ביותר בדרך להסכם.

במקביל מופעל לחץ כבד מצד מדינות המפרץ להגיע להפסקת הלחימה. טראמפ נפגש בניו יורק עם מנהיגי שש מדינות המפרץ, שנפגעו מן המלחמה ומהשיבושים בנתיבי הספנות והאנרגיה. קטאר מקדמת מסגרת ביטחון אזורית חדשה, ועומאן ממשיכה למלא תפקיד מרכזי בתיווך.

אין עדיין הסכם ואין הפסקת אש. הגרעין, הסנקציות, הכספים המוקפאים והערבויות הביטחוניות עדיין עלולים להפיל את המהלך.

אבל ביממה האחרונה חל שינוי ברור: הדיון עבר מהשאלה אם בכלל לדבר — לשאלה מה יקבל כל צד כדי להפסיק את המלחמה.

איראן כבר אומרת מה היא מוכנה לתת. ארצות הברית שומעת מה היא דורשת בתמורה. הורמוז, שהיה אחד מכלי הנשק המרכזיים של המלחמה, הופך עכשיו למפתח האפשרי לסיומה.

טראמפ איים מעל דוכן האו״ם בחיסולה של הרפובליקה האסלאמית. שעות אחר כך כבר אמר שהוא מאמין שיושג הסדר.

בין שני המשפטים האלה מתנהל עכשיו המיקוח על סיום המלחמה.

״עניין מרכזי״ חדשות וסקופים מאז 1999.

שתפו את המאמר

תמונה של רמי יצהר
רמי יצהר

עיתונאי, שדרן, עורך ויזם תקשורת. חבר נשיאות מועצת העיתונות והתקשורת בישראל. מנחה NLP מאסטר וטריינר בהכשרה ישראלית ובינלאומית. עבד כשדרן, עורך ומגיש ב״קול ישראל״ ומשדר בגלצ. קצין בכיר בצה״ל, שירת כקצין חקירות בכיר במצ״ח. ערך את בטאון חיל הים ״בין גלים״ ואת בטאון המשטרה הצבאית ״הד חמ״צ״. ערך את בטאון הסטודנטים ״יתוש״ של אוניברסיטת תל אביב. בהשכלתו בעל תואר שני בתקשורת, יועץ ארגוני ומגשר. עורך ״עניין מרכזי״ מאז שנת 1999. העיתון מפרסם חדשות וסקופים ללא תלות בשום גורם פוליטי או עיסקי. עצמאי, בלתי תלוי ואינו מהסס לומר את האמת גם בתנאים מסובכים.

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם