ראש אכ״א פנה לקציני בריאות הנפש בדרישה להקשות ככל האפשר על צעירים המבקשים להתחמק משירות צבאי מטענים נפשיים. הפנייה נעשתה על רקע זינוק חסר תקדים הן במספר הבלתי מתגייסים מחמת בעיות נפשיות והן משום המגמה המפחידה של הירידה החדשה במוטיבציה להתגייס באופן כללי ולשרת ביחידות קרביות במיוחד.
על פי הנתונים המתפרסמים על ידי הצבא, בשנה החולפת כמעט מחצית מהבנים בישראל או שלא התגייסו כלל או שנשרו מהשירות במהלכו לפני תום הקופה המיועדת. אם מספר הנושרים מסיבות נפשיות עמד בעשור שעבר על כ-2.5% הרי שבשנה החולפת הוא זינק ביותר מ-300% והגיע למספר המדהים של 8.3% המצליחים לקבל פטור מטענים נפשיים.
צניחה דרמטית נרשמת בשנים האחרונות במוטיבציה של אלה שכן מתגייסים לשרת ביחידות קרביות למיניהן. הירידה שנמדדה היא מ-81 אחוזים בתחילת העשות הקודם ל-65 אחוזים עתה.
הבעיה העיקרית שהצבא מתמודד עימה היא שהמבקשים להשתחרר משירות מנימוקים נפשיים מביאים חוות דעת של גורמים חיצונייפ אלה יודעים כיצד לנסח את המסמכים המוגשים לצבא באופן שלצבא קשה מאוד שלא לסרב. עתה בעקבות המגמה המתעצמת של נשירה מגיוס שמגיעה לכמעט 50 אחוזים גם בקרב הבנים ולא רק הבנות, מנסה הצבא להחזיק בכוח צעירים בלתי כשירים באמצעות מה שראש אכ״א מכנה ״תפירת חליפה אישית למתקשים״. כלומר, השיחרור מטעמים נפשיים יהפוך פחות אוטומטי, העיקר לעצור את מגמת אי הגיוס לצבא.
בצבא אומרים שאין איזה זינוק פתאומי בתחלואה נפשית אלא בירידה חדה ברצון לשרת. הדאגה חמורה שכן הדבר עלול להתגלגל ככדור שלג שלא ניתן יהיה לעצור אותו. כדי להקשות על השגת פטור על ידי איומי התאבדות למשל, צעירים כאלה יגוייסו ללא שיעברו טירטנטת, ללא גישה לנשק וישרתו במקומות שבהם הסיכון ותנאי השירות הם אפסיים, העיקר שלא להחריף את הנשירה.
ראש אכ״א אלמז קיים ישיבה בנושא וקציני בריאות הנפש קיבלו מכתב שבו נאמר באופן ברור המנוסח בעדינות שמשמעותה: ״די עם היד הקלה על הפטורים משירות״.
את הירידה ברמת המטיבציה לשרת יש לייחס גם לנטיית הדור הצעיר להסתגרות, לקרייריזם מוקדם ומוגזם ולעובדה שחלק מן העשייה הצבאית שנויה במחלוקת צבאית, חברתית ופוליטית.
עניין מרכזי
מבזקים
- ההתלבטות היא לחלשים בלבד: הפרו מקס החדש עדיף על המתקפל בכל פרמטר חוץ מהדאווין
- סקרי בחירות השבוע: נתניהו תקוע איזנקוט ובנט מועדפים על ביבי לראשות הממשלה הבאה
- תקרית חמורה: 2 חיילי מילואים נהרגו מפגיעת רחפן צה"לי בטעות בעמדה צה"לית
- פסגת טראמפ – שי הניבה הארכת הפסקת האש הכלכלית עד ינואר 2027
- רק הפסדים לישראל: הערב השחור לספורט הישראלי באירופה
- מחטטים לישראלים במזוודות: חוק חדש בהולנד קובע עד 6 שנות מאסר למכניס מוצרים שמקורם בהתנחלויות או ברמת הגולן
- נאום נתניהו בעצרת האו״ם היה משעמם, נדוש ומול יציעים שוממים



