בית משפט פדרלי בקליפורניה, פסק כי קיימת היתכנות שפעולות ישראל ברצועת עזה כוללות פשעי מלחמה העלולים להגיע עד כדי רצח עם. מדובר בקמפיין משפטי חובק עולם שצפוי לסבך את ישראל משך שנים בהתמודדות קשה ומסובכת בהדיפת האשמות מהחמורות אי פעם מאז מלחמת העולם השנייה בעקבות ההריסה המאסיבית של כמחצית הבתים ברצועה ושינוע יותר ממליון ו-400 אלף אזרחים ממקום למקום ברצועה כדי לאפשר לצבא חופש פעולה נגד ארגוני הטרור ובראשם החמאס שביצעו את המתקפה הרצחנית ב-7 באוקטובר.
בתחילת השבוע קבע הבנק העולמי בהסתמכו על הצבא האמריקני כי צה״ל הרס בארבעת החודשים הראשונים במלחמה 45% מהבתים ברצועה באופן שיותר ממיליון אזרחים נותרו ללא בית שכן אין אפילו אפשרות שיקום לבתים אלה.
התביעה הוגשה על־ידי ארגון לזכויות אדם ברמאללה ופלסטינים מהרצועה ומארה"ב, בדרישה מהממשל האמריקני לחדול לספק נשק וכסף לישראל המאפשר לטענתם את "רצח העם הפלסטיני". בתביעה הוצגו עדויות של שבעה פלסטינים על הרג משפחותיהם ברצועה ונערך שימוש בהחלטת בית הדין בהאג.
יוזכר כי ב-26 בינואר, הוציא בית הדין בהאג צווי ביניים הכוללים הוראה להכניס סיוע הומניטרי לרצועה, כמו גם מניעה והענשה של הסתה לרצח עם ברצועת עזה, על רקע התבטאויות שרים וחברי כנסת. בנוסף, ישראל חויבה לדווח לבית הדין חודש מההחלטה באשר לפעולותיה במסגרת הצווים. נקבע שלא נשללה ההיתכנות לקיומו של רצח עם בידי ישראל והמשמעות היא התנהלות משפט קשה וממושך בנושא ההתנהלות הישראלית במלחמת עזה.
ההחלטה החדשה בקליפורניה שרבות כמותה צפויות בעתיד הן באמריקה והן במקומות רבים נוספים בעולם היא שהנטל המונח על כתפי ישראל להראות שהיא לא מקיימת רצח עם ושהיא עומדת באופן מדויק בצווים שהוצאו נגד ישראל כוטלל השמעות לצווים העוסקים בסיוע ההומניטרי, ובמניעת התבטאויות פסולות של פוליטיקאים ואישי ציבור שעלולות להתפרש כהסתה לרצח עם.
בית המשפט בקליפורניה ציין בהחלטתו כי במתקפת החמאס נרצחו 1200 אזרחים ונחטפו 240 בני אדם לרצועה. בנוסף, צוין כי המלחמה אליה יצאה ישראל הובילה להרג של 26 אלף אנשים ברצועה ולפציעתם של 63 אלף בני אדם. בית המשפט האמריקני לא נעתר לבקשה לאסור מימון אמריקני לפעולות הישראליות בשל חוסר סמכות אך הדגיש כי קיימת היתכנות שפעולות ישראל עולות עד כדי רצח עם. בית המשפט הפציר בממשל האמריקאי "לבחון את תוצאות תמיכתו הבלתי־פוסקת במצור הצבאי על הפלסטינים".
מומחי משפט בישראל רואים בחרדה גדולה את המתקפה המשפטית המתעצמת נגד ישראל וקיים חשש מתגבר כי ההתנהלות מייצרת אובדן תמיכה בין־לאומית. הבעיה היא שישראל עלולה, בשל השלטון הימני ק׳צוני המוביל אותה, להידרדר למצב של מדינה שלא עושים איתה עסקים. אחרי הכל אנחנו לא רוסיה ואפילו לא איראן המתמודדות היטב עם סנקציות בינלאומיות מצד המערב.
״עניין מרכזי״ – חדשות וסקופים.
עורך: רמי יצהר Rami Yitzhar