מבזקים
יום חמישי, 22 באוקטובר 2026

המלחמה בסעודיה מסלימה: החות׳ים טוענים לפגיעה במשרד ההגנה, בנמלי תעופה ובמתקני הנפט של ארמקו

Screenshot
Screenshot

החות׳ים הודיעו היום (חמישי) כי שיגרו טילים בליסטיים וכטב״מים לעבר ארבעה יעדים אסטרטגיים בסעודיה, בהם מטה משרד ההגנה בבירה ריאד, נמל התעופה הבינלאומי בדמאם, מתקני הנפט של ארמקו בינבוע ונמל התעופה באבהא. במקביל דווח על ענני עשן גדולים בריאד. היקף הפגיעות עדיין אינו ברור, והטענות החות׳יות על פגיעות ישירות בכל היעדים לא אומתו באופן עצמאי.

דובר הכוחות החות׳יים, יחיא סריע, טען כי ארבע הפעולות בוצעו במהלך 48 השעות האחרונות, וכי הכוחות השתמשו בטילים ובכלי טיס בלתי מאוישים כדי לפגוע בעומק הממלכה. לדבריו, התקיפה בריאד כוונה למטה משרד ההגנה, ואילו התקיפה בדמאם נועדה לשבש את התעופה האזרחית במזרח סעודיה.

בניגוד לחלק מטענות החות׳ים שטרם אומתו, הרשויות הסעודיות אישרו כי נמל התעופה הבינלאומי המלך פהד בדמאם הותקף ביום רביעי. בתקיפה נהרג אדם אחד ושמונה נפצעו. נגרם נזק למתקני הנמל, וטיסות הוסטו ליעדים חלופיים. סעודיה דיווחה גם על יירוט כטב״מים נוספים ששוגרו לעבר שטחה.

ההסלמה הנוכחית אינה אירוע מבודד. בשבועות האחרונים הגבירו החות׳ים את תקיפותיהם נגד נמלי תעופה, מתקני אנרגיה ויעדים צבאיים בסעודיה. מוקדם יותר החודש נהרגו 13 בני אדם ומאות נפצעו בתקיפה קשה בנמל התעופה של ריאד. בתקיפה נוספת בנמל נהרג אדם ונפצעו 11.

אולם מעבר למספר הנפגעים ולנזק המיידי, המהלך החות׳י חושף אסטרטגיה רחבה בהרבה: ניסיון לפגוע בעת ובעונה אחת בביטחון הלאומי הסעודי, בתעופה האזרחית ובתשתיות האנרגיה המניעות את כלכלת הממלכה.

היעד הרגיש ביותר מבחינה כלכלית הוא מערך מתקני הנפט של ארמקו. ינבוע, השוכנת לחוף הים האדום, היא חוליה מרכזית בנתיבי יצוא הנפט הסעודיים שאינם מחייבים מעבר במצר הורמוז. על רקע השיבושים המתמשכים בנתיבי השיט במפרץ הפרסי, חשיבותה האסטרטגית גדלה במיוחד.

פגיעה משמעותית ומתמשכת במתקנים באזור ינבוע עלולה לצמצם את יכולתה של סעודיה לעקוף את מצר הורמוז ולהחריף את הלחץ על שוק האנרגיה העולמי. בשלב זה אין אישור להשבתה כזאת, אך עצם הפיכת התשתיות הללו למטרות חוזרות מדאיגה את שוקי האנרגיה ואת חברות הספנות.

גם התקיפות נגד נמלי התעופה אינן מקריות. החות׳ים מבקשים להפוך את המרחב האווירי הסעודי לאזור מסוכן בעיני חברות התעופה הבינלאומיות. גם כאשר טיל מיורט, שברי היירוט, התרעות החירום והצורך בבדיקות בטיחות עלולים להביא לעיכובים, לביטולי טיסות ולפגיעה בתנועת הנוסעים.

ההתפתחויות מציבות את יורש העצר מוחמד בן סלמאן בפני דילמה אסטרטגית. תגובה צבאית נרחבת בתימן עלולה להעמיק את המלחמה ולגרור מתקפות נוספות על תשתיות חיוניות. מנגד, הימנעות מתגובה משמעותית עלולה לעודד את החות׳ים להמשיך בניסיונות השחיקה של הכלכלה והביטחון הסעודיים.

ברקע ניצבת גם איראן, בעלת בריתם המרכזית של החות׳ים, שממשיכה להחזיק באמצעותם במנוף לחץ אזורי. עם זאת, אין בשלב זה ראיה פומבית לכך שטהרן הורתה על התקיפות המסוימות שעליהן דווח היום.

המערכה בתימן, שנראתה במשך שנים כעימות מקומי ומתמשך, מאיימת כעת להתפתח למלחמת התשה אזורית נגד אחד המרכזים החשובים בעולם להפקת נפט, לתעופה ולמסחר.

והסכנה הגדולה אינה בהכרח הטיל שכבר שוגר, אלא האפשרות שהחות׳ים יצליחו להפוך את האיום המתמיד על מתקני האנרגיה ועל נמלי התעופה לשגרה. במצב כזה סעודיה עלולה להמשיך להפיק נפט, להפעיל שדות תעופה ולהחזיק בצבא מתקדם — ובכל זאת לשלם מדי יום מחיר כלכלי ואסטרטגי כבד על מלחמה שאין לה סוף נראה לעין.

״עניין מרכזי״ – חדשות וסקופים מאז 1999

שתפו את המאמר

תמונה של רמי יצהר
רמי יצהר

עיתונאי, שדרן, עורך ויזם תקשורת. חבר נשיאות מועצת העיתונות והתקשורת בישראל. מנחה NLP מאסטר וטריינר בהכשרה ישראלית ובינלאומית. עבד כשדרן, עורך ומגיש ב״קול ישראל״ ומשדר בגלצ. קצין בכיר בצה״ל, שירת כקצין חקירות בכיר במצ״ח. ערך את בטאון חיל הים ״בין גלים״ ואת בטאון המשטרה הצבאית ״הד חמ״צ״. ערך את בטאון הסטודנטים ״יתוש״ של אוניברסיטת תל אביב. בהשכלתו בעל תואר שני בתקשורת, יועץ ארגוני ומגשר. עורך ״עניין מרכזי״ מאז שנת 1999. העיתון מפרסם חדשות וסקופים ללא תלות בשום גורם פוליטי או עיסקי. עצמאי, בלתי תלוי ואינו מהסס לומר את האמת גם בתנאים מסובכים.

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם