מבזקים

גניבת זרע

זוג נפגש ומבלה, הניצוצות עפים והעניינים מתחממים. הם עוברים למקום פרטי, הוא שואל לשאלת אמצעי המניעה והיא מבטיחה שנוטלת גלולות. ולמרות זאת, היא מתעברת, כך שזה נראה כאילו הוליכה שולל את הגבר וביצעה גניבת זרע ממנו כדי להביא לעולם ילד משלה. מה עושים עכשיו?

נגנב לכם זרע? אתם בבעיה

בעולם המשפט מכונים גברים אלו "אבות בעל כורחם" – אבות שכלל לא רצו, הסכימו או תכננו להפוך לכאלו. מבחינה נזיקית, גניבת זרע היא תרמית מכוונת. במישור החוזי היא נחשבת להפרת חוזה. אבל בחוק הפלילי או האזרחי? אין למעשה מונח כזה וגם אין לו דרכי אכיפה או ענישה. ברכותינו, אתם אבות, בין אם תרצו בכך ובין אם לא.

גניבת זרע היא אירוע שצפוי תמיד להסתיים בתביעת אבהות, בין אם הוגשה מצד האב שדורש כעת לגדל את ילדו או בתביעת מזונות מצד האם, שתאלץ את האב להכיר באבהותו ולשלם.

אשתי תמיד רצתה ילדים וגנבה לי זרע. הייתכן?

חשוב לציין שמבחינה הלכתית, גניבת זרע לא יכולה להתרחש בין בני זוג נשואים, שכן מצוות "פרו ורבו" היא חלק מובנה בחיי ומהות הנישואין ולכן מעצם הנישואין, יש הסכמה לפריה ורביה. הסירוב של אחד מבני הזוג ללדת ילדים עשוי להיחשב בבית הדין הרבני כעילה לגירושין. ולכן גם בעת סירובו של הגבר להביא ילדים לעולם עם אשתו וגם אם התעברה למורת רוחו, הוא עדיין לא יוכל לתבוע את אשתו בגין גניבת זרע.

יתרה מכך – הצדדים גם לא יורשו לערוך בדיקת DNA לקביעת הבעל כאב ילדו, לאור המדיניות המשפטית הישראלית שקובעת שאין לתת יד לגילוי או חשיפה של "ממזרות".

גניבת זרע בקרב רווקים וידועים בציבור

שאלת גניבת הזרע קיימת גם בקרב ידועים בציבור, זוגות רווקים או גרושים, גברים שמקיימים יחסים עם מאהבת, או נשואות שמקיימות יחסים עם מאהב. בכל אחד מהמקרים הללו וככל שגבר חושש שאשה הרתה ממנו, או שכך היא טוענת, הוא יוכל לעבור בדיקת רקמות (בדיקת אבהות) שתקבע בוודאות האם הוא אב ילדו.

זכות זו נובעת מהעדפת זכויות הקטין ובמקרה זה, הזכות של קטין לדעת מיהו אביו, שעולה על זכות האב לא לדעת האם נולד לו ילד או להכיר בו. אם הגבר מסרב לעבור בדיקת רקמות, הדבר עלול להוות נגדו ראיה משפטית.

האם אפשר לחייב גנבת זרע בהפלה?

כפי שידוע לכולנו, ברגע שאישה הרה, היא הקובעת הבלעדית על רחמה וגופה ורק היא תוכל להחליט האם להמשיך את הריונה. לגבר אין שום זכאות לחייב בהפלה, גם אם לטענתו בוצעה גניבת זרע. לכשייוולד הילד, הגבר יידרש לשלם עבורו מזונות ככל אב אחר וגם אם אינו מעוניין לפגוש, להימצא בקשר או להכיר בילדו.

זה אולי נורא למשמע אוזניים, אבל גם אם נגנב מכם זרע בדרך הבוטה ביותר, את החוק זה לא מעניין ועדיין תאלצו להכיר באבהותכם ולשלם מזונות.

אתם אבות, גם אם לא רציתם בכך

עקרון טובת הילד הוא עקרון משפטי מרכזי מאוד על פי חוק בית המשפט לענייני משפחה וכן בבית הדין הרבני. טובת הילדים אמורה להישמר לאורך כל תקופת חייהם כקטינים (מגיל לידה ועד לגיל 18) ולפיכך הקשר הביולוגי בין הורים לילדיהם הוא קשר סופי ומוחלט. לא ניתן לבטל אותו גם אם האם מנסה להסתיר את הריונה משום שאינה מעוניינת בקשר עם האב וגם לא ניתן לשנות אותו כאשר ההורים חותמים על הסכם כלשהו ביניהם.

הסיבה לכך היא תמיד בבסיס עקרון טובת הילד. זכותם של ילדים שלא להיחשף לחסכים רגשיים ומחסור חומרי. מנגד, זהו האינטרס של החברה למנוע נפילת ילדים "בין הכיסאות" שהופכת לנטל חברתי. לכן בתי המשפט דבקים בהורות הגנטית ומטילים עליה את מעמד מילוי כל הצרכים הרגשיים והחומריים של ילדם.

ולמרות הכל, אפשר לנסות לתבוע

אם לא ניתן למנוע את ההריון, לא להסתייג מהאבהות וגם להימנע מתשלום המזונות, מה נותר לאב לעשות? הוא יכול לתבוע בגין גניבת זרע במישור החוזי או הנזיקי.

כל טענה שבה אדם טוען שבוצעה כלפיו רמאות, כמו נטילת זרע שלא בידיעתו, מבססת עילה לגרימת נזק שעליו אפשר להגיש תביעת נזיקין או תביעה על הפרה של חוזה בלתי כתוב ולקבל בגינם פיצויים.

על פי פקודת הנזיקין, נאסר על אדם להציג מצב שווא בפני אדם אחר. אם אישה מסוימת טענה שאין צורך באמצעי מניעה אחר משום שהיא כבר משתמשת בגלולות, הרי שהיא גרמה לגבר לחשוב שהוא מתנהל במין בטוח. בפועל אותה אישה הציגה בפניו מצג שווא ולכן עומדת לו הזכות לתבוע אותה.

בחוק החוזים, יהיה אפשר לטעון שמדובר על משא ומתן שבו הגבר התנהל בתום לב ושהאישה היא זו שהשתמשה בעורמה ותכסיסים כדי להונות אותו, לגרום לו לקיים עמה יחסי מין וכל זאת כאשר היא יודעת ומבינה מהן התוצאות האפשריות של המעשה

נגנב מכם זרע ותבעתם? עכשיו לכו תוכיחו.

יחסי מין מתבצעים בצנעה ובאופן פרטי ולכן כאשר הגבר תובע, הנטל לספק ראיות והוכחות הוא עליו. כעת הוא זה שיצטרך למצוא את הדרכים להוכיח לגבי הצגת מצג שווא מצד האישה, כאשר אחת מדרכי ההוכחה המקובלות ביותר היא הקלטות. הדרך השכיחה השנייה (ולעתים מבחינה חוקית ומשפטית גם העדיפה יותר) היא שימוש בחוקר פרטי המשמש כמדובב.

חשוב לזכור שגם אם הגבר מוכיח שנגנב ממנו זרע וגם אם יש לו את כל העילות המוצדקות ביותר לתבוע בחזרה את האם ולדרוש ממנה פיצויים, כאשר הוטלו עליו דמי מזונות וכעת האם נדרשת להשתמש בהם כדי לפצות בחזרה את התובע, נפגעת טובת הילד. לכן בתי המשפט נוטים לדחות חלק גדול מאוד מתביעות הפיצויים על גניבת זרע.

בדיקת אבהות וצרות נוספות

כל סיטואציה של גניבת זרע (למעט אלו שיש עמן חשד לממזרות הילד, כמו במקרה של נשואה שהרתה למאהב), תוביל את האם והאב לאחר לידת ילדם אל בדיקת האבהות. תיקון חוק מידע גנטי משנת 2008, קובע שאבות מחויבים לבצע את הבדיקה לאור העדפת זכות הקטין לדעת מיהו מולידו וזכות האב הביולוגי להכיר באבהותו.

הטכנולוגיה כיום מאפשרת לגלות בוודאות של 99% האם הנבדק הוא אכן אבי ילדו ובוודאות של 100% כאשר הגבר הנבדק הוא איננו האב. זוהי בדיקה פשוטה ומהירה בה בודקים את הקשר הגנטי בין הורה וילד על ידי דגימת דם, שיער או רוק והיא מבוצעת במעבדות בכמה בתי חולים ברחבי המדינה. תוצאות הבדיקה ניתנות באופן חד משמעי וברור בתוך זמן קצר.

אל תנסו לסרב לבדיקת האבהות

לבדיקות הללו לא תוכלו לגשת מיוזמתכם הפרטית. הבדיקה תצטרך לעבור קודם כל דרך תביעת אבהות שתוגש לבית המשפט לענייני משפחה. השופט יוציא צו לבדיקה וכעת הגבר נדרש להתייצב במועד שנקבע ולבצע אותה. תסרבו? אתם עשויים להימצא אשמים בביזיון בית המשפט ולגלות שכופים עליכם להיבדק, בכפוף לצו נוסף שאם תתחמקו ממנו, תקבלו עונש מאסר.

אתם הורים כתוצאה מטענה לגניבת זרע? פנו לעו"ד משפחה מצוין

גניבת זרע היא נושא טעון ואמוציונלי, בוודאי בעידן שבו גם גברים מתחילים להשמיע את קולם כנפגעים. אם אתם חוששים שזה קרה גם לכם או שכעת התבקשתם לשלם מזונות ולעבור בדיקת אבהות, אם את נתקלת בחומות של סירוב מצד אב להכיר בילדו או למלא את חובותיו כלפיו, פנו אל עורך דין משפחה מצוין.

עורכת הדין אסתר שלום תוכל לייעץ לכם בנושא לאור נסיבותיו, להנחות אתכם לדרכי הפעולה המתאימות וללוות אתכם לאורך התהליך המשפטי, עד להשגת התוצאה הטובה ביותר.

עו״ד אסתר שלום

דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204

טלפון: 052-970-6731

ester-law.co.il

שתפו את המאמר

הורידו עכשיו את האפליקציה שלנו בחינם!

ותהנו ממגוון תכנים בזמן אמת לנייד שלכם

דילוג לתוכן