בניגוד לעבר הפעם הסרטון שהופץ וזכה למיליוני צפיות בארץ או בעולם היה אחרת, לטאטא את המציאות ולהסתתר מאחורי הודעה סתמית של דובר צה״ל.
תיעוד הפיגוע בשועפט מעורר חלחלה בליבו של כל אדם ששירת אי פעם בצבא עם כלוחם ואפילו כג׳ובניק. זה היה מחדל קולוסאלי בלתי נתפס של פחדנות איומה, ברדק מתסכל, וחידלון מקומם המשקף מציאות עגומה שבה מתנהל הצבא וארגונים ממלכתיים וממשלתיים לרוב, מצב המליח בהדרכה גם לשוק הפרטי. איש הישר בעיניו יעשה והמפקדים ממש כמו המורים, והבוסים בעבודה חסרי אונים.
טעות לחשוב שמדובר על מחדל מקומי. זה המצב לא רק במחסום הזה. כזה הוא הדור כולו שמתגייס לצבא עם ערכים פסולים של חופש מוגזם הגובל בהפקרות, שנאה יוקדת לציות, זלזול במורים, בהורים, במערכת, בסמכות כלשהי.
המחדל האחרון אולי יוסדר בכך שגם המעברים האלה בירושלים שבתוככי ישראל יועברו לתיפעול משרד הביטחון ויאויש במאבטחים מיומנים יותר. הטרגדיה שהביאה למותה המיותר של החיילת נועה מצורפת לסדרת מחדלים שאירעו בשנה האחרונה גם ביחידות לוחמות. חיילים וקצינים נהרגו מאש כוחותינו או נפלו בשל אי ביצוע הוראות וזלזול בהנחיות. בעיקר, ניכר שיקול הדעת הפגום שהופעל במקרים שההיגיון זעק את היפוך הצעדים שננקטו.
המפקדים, כמו המורים, ההורים והמעסיקים מבינים את עומק הצרה שאליה נקלע עם ישראל כולו אבל לפי שעה אין מושיע. אובדן הסמכות אינו רק נחלת החברה היהודית העירונית והחילונית. היא חמורה אף יותר בחברה הערבית והחרדית. המגזר איבד את ראש החמולה והיכולת לתווך ולכפות פתרון סכסוכים והתוצאה היא מוות ברחובות ובמגזר הדתי השבאב אינו מקשיב עוד לרבנים גם אם הם מכונים ״גדולי הדור״.
המצב הזה לא יוכל להימשך כך לאורך זמן אחרת החברה הישראלית כולה תידרדר ללא יכולת שליטה מרכזית. וכמו תמיד – אובדן שליטה גורר אלימות בלתי מבוקרת, כאוס וחורבן.
רמי יצהר, עניין מרכזי